Оптоволокно: визначення терміну, які бувають типи?

При згадуванні терміна “оптоволокно”, у більшості напевно відразу з’являється асоціація цієї назви з Інтернетом. А чи дійсно оптичні волокна використовуються лише для проведення інтернету? Про це і піде мова у цій статті. Забігаючи наперед, хочемо зазначити, що стабільність у з’єднанні та передачі даних на сьогодні може забезпечити лише оптоволокно. Оптоволокна ціна проведення, буде залежати від місця, де його буде прокладено: чи то в приміщенні, чи зовні.

Що таке оптоволокно та його принцип роботи

Як оптоволокну вдається ефективно передавати інформацію та ще з надзвичайною швидкістю? Сам термін оптичне волокно вже означає передачу даних за допомогою оптики. На відміну від мідного кабелю оптоволокно складається зі скловолокна та елементів, які створюють та передають світлові хвилі на відстань. А як ми знаємо з уроків фізики, що швидкість світла це найвища швидкість, яка може бути, тому й інтернет, який передається з допомогою оптоволокна, відповідно швидкий.

Вперше людство почало використовувати оптоволокно у 1970 році для телефонного зв’язку. І лише з розвитком глобальної мережі оптоволокно гідно оцінили та застосування його набуло неабиякої популярності. Така оптика мало того, що швидко передає дані, а ще і стійка до атмосферних впливів.

Оптоволокно складається з:

  • зовнішньої оболонки;
  • внутрішньої оболонки;
  • серцевини, яка виготовляється зі світлопровідного пластику або спеціального скловолокна.
оптичне волокно

Типи оптичних волокон

Існують два основних типи оптоволокна. 

  1. Одномодове оптоволокно. 
  2. Багатомодове оптоволокно.

Модою тут називають тип коливання – яким чином по волокну йде світло.

Одномодові оптоволокна більш сучасні, вони краще та дорожче. Їх використовують для прокладання магістральних, розподільних мереж. А багатомодові використовують лише на рівні точки доступу до інтернету.

Оптоволокно використовується тільки в мережі Інтернет?

Про термін оптоволокно пересічні споживачі дізналися тільки завдяки інтернету. А чи дійсно вони використовуються виключно там? Відомо про використання оптоволокна в машинобудуванні, телекомунікаціях, приладобудуванні тощо. Вони застосовуються як світлопроводи, коли потрібно завести яскраве освітлення у важкодоступні ділянки. Також його можна використовувати як світлову рекламу.
Якщо ви бажаєте прокласти оптоволоконний Інтернет до своєї оселі, який буде працювати навіть при відсутності світла, замовляйте послугу в LinkCom. Це дуже вигідна інвестиція перед настанням блекаутів.